De ce fel aparatura ai nevoie daca esti dentist

Continuam seria de articole cu sugestii practice. De data asta ne dorim sa venim in intampinarea unei categorii aparte de clienti, care nu sunt fotografi in mod direct, dar au nevoie de echipament foto, pentru a monitoriza si a-si face cunoscute rezultatele muncii lor. Dupa cum anunta si titlul, este vorba despre medicii stomatologi.

Dental Photography: A New Perspective

Nu intotdeauna e usor sa identifici cel mai potrivit echipament pentru aceasta meserie, mai ales ca avem nevoie de detalii reprezentative dintr-o zona de cele mai multe ori greu accesibila, cu un singur punct de intrare si atunci, cam esti constrans sa abordezi lucrurile din aceeasi perspectiva, adica frontal
De cele mai multe ori, acest fapt se traduce prin faptul ca pe acelasi punct de intrare, trebuie sa ai si obiectivul, dar si o sursa de lumina care sa aiba acces la cavitatea bucala.


Dental Photography and presentation course for beginners to advanced


In prima parte a acestui articol, vom incerca sa realizam o radiografie a provocarilor de ordin medical, pe care medicii dentisti le au atunci cand vine vorba despre realizarea fotografiilor dentare. Această prezentare generală va ajuta medicii stomatologi să înțeleagă elementele fundamentale ale fotografiei dentare, permițându-le să documenteze în mod previzibil imaginile clinice ale pacientului.

Fotografiile sunt esențiale pentru a comunica pacienților vederea exterioară a zâmbetului lor. Imperfecțiunile care nu sunt ușor vizibile pentru pacient vor fi evidente în fotografiile statice. Astfel, fotografia dentară permite pacientului să-și vizualizeze zâmbetul și starea bucală cu aceeași perspectivă acută ca și medicul dentist, ceea ce îl ajută pe pacient să înțeleagă rațiunea tratamentului recomandat.

1 Dacă utilizarea fotografiei dentare este exclusiv pentru documentare sau în alte scopuri ( social media sau marketing, de exemplu), înainte de a realiza orice imagini, este esențial să obțineți consimțământul scris pentru fotografiere și să luați măsuri pentru a proteja confidențialitatea pacientului.

2 Consimțământul fotografic poate fi adăugat cu ușurință ca parte a documentelor de informare a pacientului care sunt completate în timpul proces nou de examinare a pacientului.

Alegerea celui mai potrivit echipament pentru fotografia extraorală și intraorală necesită cunoștințe de fotografie digitală și poate fi confuză pentru medicii dentari datorită varietăților largi de modele disponibile, inclusiv camere cu baionetă.

3 Clinicienii pot alege dintre mai multe sisteme de fotografie dentară care vor funcționa bine pentru majoritatea practicilor. Cu toate acestea, camerele digitale reflex cu un singur obiectiv (DSLR) sunt cele mai potrivite pentru cabinetele stomatologice care doresc să utilizeze fotografia pentru documentare, pentru prelegeri sau publicații;

4 Tehnologia DSLR este considerată a fi sistemul de alegere pentru fotografia dentară previzibilă. Odata cu evolutia tehnologiei, cu lansarea unei serii impresionante de camere fara oglinda, Mirrorless, aparatele DSLR sunt din ce in ce mai mult inlocuite. Pentru conventie, vom continua sa ne referim in continuarea articolului la aparate DSLR, cu specificatia ca in acelasi timp, orice varianta de aparat Mirrorless este valabila.

5 O cameră DSLR sistem echipat cu o lentilă macro (85–105 mm) și un bliț inel extern montat în fața obiectivului este necesar pentru macrofotografie intraoală de înaltă calitate 

6 Retractoarele pentru obraji contribuie foarte mult la rezultatul final al fotografierii intraorale.

Cheek retractors for dental photography

Aceste accesorii esentiale sunt folosite pentru a retrage buzele, mucoasa labiala si bucala din campul vizual. Acest lucru permite cantității maxime de lumină să pătrundă în cavitatea bucală, îmbunătățind astfel vizibilitatea. În plus, utilizarea retractoarelor îndepărtează diversele structuri ale țesuturilor moi din câmpul vizual (care altfel ar distrage atenția).

Retractoarele pentru obraz sunt disponibile atat din plastic transparent sau metal și sunt fie cu un singur capăt, fie cu două capete. Retractoarele cu două capete asigură atât o curbură mică, cât și o curbură mare. Această formă permite adaptabilitatea la o varietate de dimensiuni ale gurii.

Selectarea este o chestiune de preferință; cu toate acestea, retractoarele din plastic sunt mai puțin vizibile în imagine, dacă s-ar dovedi imposibilă eliminarea completă în timp ce încadrați fotografia.

Guide for Achieving Excellence in Dental Photography: The Indirect or  Mirror Intra Oral Views - Denti-Pro Blog

Oglinzile intraorale sunt de neprețuit atunci când se realizează imagini cu vedere ocluzală și bucală, deoarece unghiul fotografic nu permite de obicei capturarea acestor fotografii dintr-o vedere directă. Oglinzile intraorale sunt disponibile în mai multe dimensiuni, iar un set standard ar trebui să includă oglinzi bucale și ocluzale  Acestea sunt folosite pentru a oferi o imagine reflectată atunci când sunt fotografiate zone cu acces dificil.

Pentru a preveni aburirea oglinzii, este util să încălziți oglinda într-o baie de apă sau pur și simplu cereți unui asistent să sufle ușor aer peste oglindă cu ajutorul triplei

7 Oglinzile sunt disponibile și cu mânere, simplificând astfel imagistica ocluzală și bucală. Utilizarea lor minimizează posibilitatea ca degetele să fie afișate în imagini (ceea ce este mai probabil cu sistemele tradiționale de oglindă). Pentru a proteja suprafețele reflectorizante de potențiale deteriorări, se recomandă insistent să împachetați oglinzile separat pentru autoclavare și să nu le amestecați cu alte instrumente.

Oglinzi ocluzale si bucale pentru fotografie dentara


Occlusal and buccal mirrors for dental photography


IMAGINI DE BAZĂ

Fiecare pacient sau circumstanță clinică poate dicta necesitatea unor imagini intraorale sau extraorale specifice. În general, practicienii ar trebui să capteze șapte vederi de bază pentru a înregistra starea clinică a pacientului în timpul vizitei inițiale. Autorii recomandă utilizarea unei echipe de trei (inclusiv pacientul) pentru a obține un rezultat ideal. Pacientul, fotograful (dentist sau alt personal de birou) și asistentul stomatologic ar trebui să aibă fiecare un rol în ședința foto. Autorii recomandă pacientului să țină retractoarele pentru un confort îmbunătățit, deoarece acestea pot controla mai bine cantitatea de tensiune aplicată. Camera și oglinzile sunt responsabilitatea fotografului pentru a încadra corect imaginea. Înainte de a face fotografia, asistentul stomatologic va usca toți dinții implicați, va asigura aspirația și va controla ceața oglinzii prin suflarea ușoară a unui flux ușor de aer peste oglindă (după cum s-a menționat, oglinzile pot fi, de asemenea, preîncălzite). Tehnica și rezultatele adecvate sunt prezentate în Tabelul 2. Pot fi captate opinii suplimentare, după cum este necesar, pe baza constatărilor clinice ale pacientului sau a tratamentului oferit, precum și a preferințelor medicului. Sfaturi și sugestii fotografice suplimentare sunt furnizate în Tabelul 3.

Imagini pentru fotografia dentară

În mod ideal, pacientul ar trebui să fie fotografiat într-un scaun stomatologic, care ar trebui ajustat pentru a permite fotografului, fără a fi nevoit să ajungă sau să se aplece inconfortabil, să surprindă o vedere adecvată. În unele cazuri (în funcție de spațiul disponibil), realizarea fotografiilor cu fața completă și zâmbetul poate fi mai ușoară dacă pacientul este fie așezat pe un scaun de operator, fie în picioare la aceeași înălțime cu fotograful.

Pentru imagistica anterioară, bucală și ocluzală, este mai ușor să se obțină vederi consistente dacă capul pacientului este menținut la nivel, cu planul orizontal. Pentru vederile cu zâmbet complet și anterioare retractate, unii operatorii preferă să înregistreze aceste imagini dintr-o abordare orizontală directă, mai degrabă decât dintr-o abordare ușor înclinată, așa cum este ilustrat în acest articol, dar este doar o chestiune de preferință. Pentru vederile laterale, este important ca pacientul să folosească capătul îngust al retractorului metalic pentru obraz pe partea fotografiată, în timp ce folosește capătul larg pe partea controlaterală. Acest lucru va oferi spațiu pentru oglinda laterală și va împiedica buzele din partea opusă să se prăbușească în câmpul vizual. Oglinda laterală trebuie plasată distal de al doilea molar și folosită pentru a împinge obrazul departe de dinți.

Vederea ocluzală mandibulară este una dintre cele mai dificile de obținut din cauza limbii. În majoritatea cazurilor, limba poate fi retrasă prin plasarea oglinzii ocluzale sub ea, urmată de poziționarea marginii oglinzii distal de al doilea molar. În multe cazuri, dacă pacientul înclină bărbia ușor în sus, poate spori și vizibilitatea. Așa cum este cazul tuturor imaginilor în oglindă, trebuie avut grijă să includeți numai imaginea în oglindă





REZUMAT

Deși ritmul rapid al inovațiilor în fotografia digitală încurcă adesea profesioniștii din domeniul stomatologic, fotografii clinice precise și de înaltă calitate pot fi obținute cu ușurință de către personalul instruit corespunzător, folosind echipamentul, setările și tehnica adecvate. Înțelegerea elementelor de bază ale fotografiei dentare - inclusiv echipamentul și tehnica - și aplicarea corectă a acestor elemente fundamentale va ajuta echipele stomatologice să documenteze înregistrări fotografice dentare consistente și utile din punct de vedere clinic.

PRINCIPIILE CHEIE

Fotografia dentară permite pacientului să-și vizualizeze zâmbetul și starea bucală cu aceeași perspectivă acută ca și medicul dentist, ceea ce îl ajută pe pacient să înțeleagă rațiunea tratamentului recomandat.

Înainte de a face orice imagini, clinicienii trebuie să obțină acordul scris pentru fotografiere și să ia măsuri pentru a proteja confidențialitatea pacientului.

O cameră digitală reflex cu un singur obiectiv (DSLR) este ideală pentru cabinetele care doresc să folosească fotografia pentru documentare pentru prelegeri sau publicații.

În comparație cu o cameră de tip point-and-shoot, avantajele unei configurații DSLR includ calitate excelentă a imaginii, viteza de operare, adâncime crescută de câmp și adaptabilitate.

Toate camerele DSLR necesită o configurație foarte specifică pentru fotografia clinică, deoarece configurarea adecvată a expunerii și calibrarea blițului sunt esențiale.

Retractoarele pentru obraji sunt accesorii cheie care ajută la retragerea buzelor, mucoasei labiale și bucale din câmpul vizual.

Oglinzile intraorale sunt de neprețuit atunci când se realizează imagini cu vedere ocluzală și bucală, deoarece unghiul fotografic nu permite de obicei capturarea acestor fotografii dintr-o vedere directă.

Ca regulă generală, practicienii ar trebui să aibă șapte opinii de bază pentru a înregistra starea clinică a pacientului în timpul vizitei inițiale.

Imaginile originale trebuie stocate într-un folder și etichetate cu numele și data pacientului și marcate ca „fotografii originale”.


SI TOTUSI, CE ECHIPAMENT FOLOSIM?

Mai jos avem o serie de intrebari in momentul in care ne gandim sa achizitionam un echipament special pentru realizarea de fotografii cu specific stomatologic:

- De ce ar trebui să-ți iei propria cameră foto

Unii dintre voi ar putea sa aiba la cabinet o cameră pe care sa o impartiti cu colegul de cabinet, dar iată de ce cred că ar trebui să vă obțineți propria cameră. În primul rând, dacă ai în fiecare moment propria ta cameră în cabinetul tău, chiar lângă tine, este mult mai probabil să faci fotografii, decât să trebuiască să plănuiești din timp și să-i ceri asistentei să ia camera de la celalalt coleg. Și odată ce ai cheltuit niște bani pentru a detine propriul cabinet, ai dori să obții banii tăi, așa că, din nou, este mult mai probabil să faci fotografii. De asemenea, alții din practică ar putea schimba setările camerei și devine foarte enervant să te joci cu ele de fiecare dată. Și ar trebui să vedeți asta ca pe o investiție pe termen lung, la fel ca lupele. Veți folosi acest lucru de mulți ani în urmă și veți face comunicarea cu pacientul mult mai ușoară și puteți învăța atât de multe din analiza propriei activități.

Configurația camerei este compusă din trei părți, corpul, obiectivul și blițul. Mai jos am inclus link-uri de unde le puteți cumpăra. Veți observa că vă dau destul de multe opțiuni și menționez pe care o alegeți in functie de bugetul dvs. Sfatul general este, dacă vă puteți permite, obțineți toate componentele principale din aceeași marcă. De exemplu, cumparati un corp Canon, cu un obiectiv Canon și un bliț Canon. Acest tip de configurare este mai costisitor în comparație cu mixarea mărcilor, dar tind să fie mai compatibile și mai fiabile.


- Corpul camerei / Obiectiv / Bliț



Canon

Configurare kit cu bliț de tip ring la un pret accesibil pentru Canon

Canon 250D  
- Obiectiv Sigma 105 mm f2.8 Macro EX DG OS HSM – Montura Canon
- Blitz Godox Ring48 Macro Ring Light
- Adaptor inel metalic de 62-67 mm (inclus in setul existent mai sus). Aveți nevoie de acest adaptor pentru a putea atașa blițul inel la obiectiv


Configurare kit cu bliț de tip ring premium Canon

- Canon EOS 90D Body
- Obiectiv Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM 
- Bliț de tip ring Canon MR-14EX II TTL Macro

Configurare kit cu bliț de dublu/twin la un pret accesibil pentru Canon

- Canon 250D
- Obiectiv Sigma 105 mm f2.8 Macro EX DG OS HSM – Montura Canon
Adaptor inel metalic de 62-67 mmAveți nevoie de acest adaptor pentru a putea atașa blițul inel la obiectiv

Configurare kit cu bliț dublu/twin la un pret premium Canon

- Canon EOS 90D Body, Canon EOS 6D Mark II, Canon EOS 5D Mark IV sau Canon EOS 1DX Mark III
- Obiectiv Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM 
- Canon twin flash MT-26EX-RT Macro

Obiectiv Canon alternativ

Canon EF-S 60mm f/2.8 USM Macro

Configurare kit mirrorless cu bliț dublu/twin pentru Canon

- Canon EOS R6 sau Canon EOS R5
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM
- Canon twin flash MT-26EX-RT Macro


NIKON



Configurare kit cu bliț de tip ring la un pret accesibil pentru DSLR Nikon

- Camera Nikon D5600
- Obiectiv Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro - montura Nikon
- Blitz Godox Ring48 Macro Ring Light

- Configurare kit cu bliț de tip ring premium DSLR Nikon

- Camera Nikon D7500 , D780, D850
- Obiectiv Nikon AF-S 105mm f/2.8 G IF-ED VR Micro
- Bliț Nikon R1C1 Kit 2 x SB-R200 + SU-800

Alternative de obiective Nikon macro, în funcție de buget

- Obiectiv Nikon AF-S 60mm f/2.8 G ED Micro
- Obiectiv Nikon AF-S DX 85mm f/3.5 G VR Micro
- Obiectiv Tamron SP 90mm f/2.8 Di VC USD macro 1:1 Nikon
- Obiectiv Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro - montura Nikon
- Obiectiv Nikon AF-S 105mm f/2.8 G IF-ED VR Micro

Configurare kit cu bliț de tip ring la un pret accesibil pentru Mirrorless Nikon

- Camera Nikon Z 50
- Obiectiv NIKKOR Z MC 50mm - f/2.8 foto mirrorless macro
- Nikon FTZ - adaptor Nikon montura F la montura Z la care se poate adauga oricare dintre obiectivele macro Nikon de mai sus
- Bliț Nikon R1C1 Kit 2 x SB-R200 + SU-800

Configurare kit cu bliț de tip ring la un pret premium pentru Mirrorless Nikon

- Camera Nikon Z 6II - Aparat Foto Mirrorless Full Frame sau NIKON Z7 II
- Obiectiv NIKKOR Z MC 50mm - f/2.8 foto mirrorless macro
- Nikon FTZ - adaptor Nikon montura F la montura Z la care se poate adauga oricare dintre obiectivele macro Nikon de mai sus
- Bliț Nikon R1C1 Kit 2 x SB-R200 + SU-800

Pentru captarea imaginii, aparatul de baza nu conteaza prea mult. Fie ca vorbim despre un aparat din gama DSLR, sau despre unul din gama Mirorrless, specificatiile aparatului nu sunt chiar asa de importante. Tipul de fotografie abordat aici, obliga la folosirea unei serii limitate si specifice de obiective, din gama macro, aici facandu-se diferenta. In literatura de specialitate si in majoritatea articolelor scrise pe aceasta tema, am putut observa o apetenta pentru obiective macro intre 60 si 105 milimetri

Scris de Vlad P. 





 
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri 10.30 - 19.00

0722236221 0770341460 fotohobbyshop@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!